upp

 

29 januari 2005: Säsongens första!                             [nästa]

 

Det var definitivt inte den svaga nordöstliga vinden som lockade ut mig till min min nya favoritlokal på västkusten men väl tanken på att få "fiska av sig" ett par timmar i det gassande solskenet och kanske då erbjudas nöjet att tampas med en bitvillig öring! Ett par tidigare besök har inte gett någon fisk men här finns alla förutsättningar för ett givande fiske: ett flertal rev, varierande botten och närhet till djupare vatten – och dessutom på bara 20 minuters avstånd hemifrån, vilket självklart är en bonus då fiskesuget plötsligt gör sig påmint!

Den sneda frånlandsvinden är så svag att den knappt krusar vattenytan varför jag inte bryr mig om att fiska av strandkanten utan vadar istället raskt ut  till stensamlingen en bit ut i sundet där vattnet är midjedjupt och åtminstone lite krusat. Kasten lägger sig fint rakt ut i sundet och den grå Fluffräkan med rosa ryggsköld ser smått aptitlig ut när den gång efter annan dyker upp i mitt synfält.

Kanske är det så att jag ej fiskar djupt nog för när flugan ofrivilligt tillåts sjunka ett par sekunder extra, vilket är den tid det tar för mig att reda upp en trasslande skjutlina, och jag åter stramar upp linan så sitter den där: säsongens första öring! Den lilla blänkaren på knappt 30 cm bjuder inte på någon dramatisk kamp och dess ringa vikt förmår inte ens "lösa ut" håvgarnet vid håvningen. Det något ovanliga fångstsättet gör dock att den lilla öringen etsar sig fast i minnet och får mig att minnas tillbaka en liknande händelse från  föregående säsong, fast av det betydligt mer konfunderande slaget!

Händelsen ifråga utspelade sig på sydkusten och då var det en öring som fattade tycke för flugan då den mer eller mindre hängde som en metkrok alternativt låg på botten helt passivt! Jag är inte riktigt säker på vilket eftersom jag hade fullt upp med att kravla mig upp på en sten för att få en bättre kastposition, en gymnastisk prestation som krävde all min uppmärksamhet och under vilkens genomförande jag hade lagt ut linan 6–7 meter framför mig för att slippa ha den i vägen. Jag blev minst sagt överraskad då jag redan innan jag påbörjat fisket faktiskt fångade min och mina medfiskares enda öring den dagen!

Tillbaks till västkusten. Inga fler hugg denna dag men, som sagt var,  jag har svårt att hålla mig härifrån. Här finns potential!

/Johan H                                                                          

 

[upp]

© 2005 Lustfiskarna