upp

 

28 mars 2005: Köfiske i Stensån                           [föregående]   [nästa]

 

Inledde årets åfiske med en tur till Stensån på långfredagens eftermiddag. Vårsolen strålade när jag anlände och humöret var följaktligen på topp. Det sjönk dock en aning när jag såg det pärlband av spinnfiskare som sträckte sig från gångbron och de 100 m fram till havet.

Mynningen har ändrats mycket av Gudrun sedan jag fiskade här sist. Den är nu väldigt mycket bredare och grundare. Tillsammans med det myckna smältvattnet gav detta fina förhållande för flugfiske. Ställde mig högst upp i raden och började kasta min pluppis. Så i tredje kastet suger det i ordentlig mitt i ån. Ett tydligt hugg, trots det blir jag så perplex att jag knappt lyfte spöet. Det var ju lite för enkelt! Som tur var sitter den kvar ändå. Fisken kommer med ganska snällt till att börja med men gör sedan några rejäla rusningar som får mig att hoppas… Men tyvärr visar det sig vara en rejäla ”besa” som får simma tillbaka.

Sedan händer inte så mycket mer än att stöveln börjar läcka – blir svinkall och sitter därför här förkyld.
Fiskar Stensån både på påskdagen och på annandagen också, men utan ett känn. Så lätt var det… Spinnfiskarna får då en viss revansch. Men det är mest småfisk som fångas. Hörde senare rykten om att det också fångats en lax. Hmm, tror det jag när jag ser det. Hursomhelst så är det en liten fin å, för att citera en lokal profil.

/Lukas                                                                             

[upp]

                    © 2005 Lustfiskarna