upp

 

6 april 2005: Whiskeyvatten och Devil Zonkers!                [föregående]   [nästa]

Fisket har inte riktigt gått som planerat på sistone och en djuplodande analys av anledningen till detta ger ett glasklart svar: Jag har ägnat mig åt alldeles för mycket åt finvädersfiske! De fiskedagar som det blåst mer än en svag vind är lätträknade och dessutom har det allt som oftast fiskats i gassande solsken också. Känslan av att stå och fiska i ett akvarium har poppat upp i skallen alltför många gånger! Visserligen är det först nu dom senaste veckorna värmen har kommit smygande och som flugfiskare ger man sig inte gärna ut om det blåser mycket samtidigt som temperaturen ligger runt nollan eftersom händerna då förvandlas till ett par isbitar per omgående. Jag antar att spinnfiskarna är mindre känsliga för detta eftersom dom kan fiska med heltäckande handskar.

Idag blåser det en måttlig/frisk sydlig vind och ett eftermiddagspass på västkusten är inplanerat. Sydkusten var också ett alternativ men den raka pålandsvinden avskräckte mig varför det fick bli den västra kusten istället där jag åtminstone får lite hjälp av vinden i mitt kastande. Dagen till ära har jag bundit upp ett par "skrikiga" Zonkers eftersom jag förmodar att vinden har rört om rejält i den gigantiska kitteln. 

Väl på plats i vattnet, som mer påminner om whiskey till färgen, faller valet av fluga på den nya Zonkern, som vid provsimning ser riktigt giftig ut. De orangea ögonen lyser som små eldar i det dunkla vattnet och därmed är namnvalet givet: Devil Zonkern har fåt sitt nanm! Den blir ett bra motpol till mina tidigare betydligt softare kreationer: Fluffräkan och dito märlan. Dock bäst jag håller dem i olika askar....

Efter en timmes fiskande kommer en spinnfiskare vandrande längs stranden och hoppar omgående i vattnet. Några minuter senare vadar han plötsligt iland och vandrar tillbaka samma väg han kom! Antagligen avskräcktes han av all lösryckt tång som svävar runt i vattnet som dock min slimmade enkelkrokade Devil Zonker allt som oftast lyckas undvika att plocka upp.

Devil Zonkerns tålamod verkar ha tagit slut för den hakar bestämt fatt i sin debutöring, vilken också innebär debut för mitt nyinköpta spö. Öringen är en 35-centimeters blänkare och den returneras för tillväxt. Jag fiskar färdigt sträckan varpå jag förflyttar mig ett par kilometer norrut till den verkliga hotspoten på västkusten för ett avslutande kvällspass. Ingen utdelning där denna dag. 

Till helgen blir det återigen fiske hemma i Blekinge, denna gång  i sällskap med majoriteten av vårt fiskegäng och det kommer säkert bli trevligt.

/Johan H        

 

[upp] 

© 2005 Lustfiskarna