upp

  

8–10 april 2005: Listerlandet                                 [föregående]   [nästa]         

 

Dags för årets gemensamma fiskehelg! P g a ett visst manfall är fjolårets gäng decimerat från nio till sex deltagare. Med denna gång är Johan H, Daniel, Lukas, Magnus, Mikael (jo, han tog  faktiskt ett par kast mellan korvtuggorna på söndagen) och undertecknad också förstås. Väderprognosen för de kommande dagarna ser lovande ut så kanske, kanske… 

Fredag

Väder: Måttlig sydöstan och solsken.

Vi samlas runt lunchtid på ”min” udde på Listerlandet. Här fångade jag två blänkare i februari (20/2), men därefter har det gått trögare. Mycket trevligt ställe att flugfiska på dock så den ska få chansen hela vårsäsongen.

Vi fiskar hela eftermiddagen och kvällen men resultatet är minst sagt skralt: Danne tappar en tvåkilos från flytringen medan vi andra får nöja oss med att enbart njuta av det vackra vädret och det är ju inte så dumt det heller! 

På kvällen återvänder vi till den hyrda stugan i Elleholm utanför Mörrum. Den goda maten (tack Mange!) och US Masters-golfen på tv blir en perfekt avslutning på dagen.  

Lördag

Väder: Måttlig sydöstan och solsken.

Idag väljer vi att fiska på en annan udde lite österut. Minst lika fina bottenförhållanden här men fisket är lika trögt som i går.

Efter den obligatoriska korvgrillningen övertalar jag Mange att åka upp till Stärnö för att prova lyckan där i stället.  Här, där skärgården är klippigare och vattnet djupare har jag tidigare säsonger lyckats hitta en hel del öring, men det har inte varit förrän mot slutet av april då vårsolen förmått värma upp vattnet ordentligt. Idag blir det ingen fisk dock…

Dagen avslutas även idag med god mat (huvudkock denna gång är Mikael som är på besök. Tack!) och US Masters-golf. Humöret är på topp även om vi känner oss lite slitna efter två dagars dängande. Tiger och grabbarna påminner en om att snart börjar golfsäsongen på allvar också. Någon sa att det bara är ännu en misslyckad hobby men det håller åtminstone inte jag med om! 

 

Söndag

Måttlig-frisk sydan och solsken.

Idag väljer vi att åka ut till Nogersund. Alla utom Mange fiskar från flytring. Sjön går hög så det ger lite extra spänning till fisket. Ur olyckssynpunkt går fisket bra men beträffande fångster är det härdsmälta.

 

Vi väljer att återvända till udden där vi fiskade i fredags. Efter korvgrillning följer några timmars resultatlöst fiske innan alla utom Laholmarna Daniel och Lukas (måste vara nåt med de halländska generna) bestämmer sig för att packa ihop och åka hem. På vägen till Kristianstad messar Daniel och berättar att han återutsatt en blänkare. Om den inte höll måttet eller om den var för smal kommer jag inte ihåg.

På kvällen funderar jag och Mange (mest jag) på bra bortförklaringar till den uteblivna fångsten.

Jag tror dels att det fortfarande är för kallt i vattnet (ca sju grader) för att öringen ska vara riktigt aktiv och därmed lätt att hitta, men främst att temperaturskillnaden mellan det djupare och grundare vattnet var för liten för att öringen skulle lockas in till kusten. Som bekant så värmer vinden vattnet mer än solen tidigt på säsongen (har med solstrålarnas infallsvinkel att göra). Riktigt varmt i vattnet blir det alltså bara om det är värme i luften (vi hade minus på nätterna och på dagarna var det inte heller någon värme i luften trots att solen sken).

Hur det nu var får vi inte veta och det är lika bra det för vad ska vi annars skylla på när fångsten uteblir?

 

/Peter                                                                              

 

   

[upp]

             © 2005 Lustfiskarna