upp

 

1 juni 2005: Vittskövle, Mörrumsån           [föregående]   [nästa]

 

Jag och Kristian befinner oss återigen i Mörrum och idag har Danne gjort oss sällskap. Vi ska fiska det nya Vittskövleområdet, vilket tar vid där den norra sträckan slutar i Rosendala (pool 32) och sträcker sig vidare norrut några kilometer till Ekeberg söder om Svängsta. Ån strömmar här fram i en djupt skuren ådal genom ett underskönt  kuperat skogslandskap, där de flertalet forsarna förbinds av relativt snabba stryk. Laxpoolerna är många, antalet fiskare relativt få (ännu) – vilken härlig kombination!

Fångstrapporterna avslöjar att det har fångats en och annan lax här på sistone och, relativt sett är chanserna säkert nog så goda med tanke på att så få fiskar här. Dessutom verkar det som att flertalet av de som söker sig är ena riktiga gröngölingar varför det säkert inte fångas så mycket lax som om t ex de gamla rävarna nerifrån byn skulle strukit lite tätare här längs med stränderna. Det gör dom tyvärr inte eftersom de flesta av dom fiskar på års- och säsongskort och de omfattar ej det nya Vittskövleområdet.

Vi trivs dock bra i gröngölingarnas sällskap, eftersom vi då känner oss som, om inte helblods- så åtminstone halvblodsproffs och dessutom bjuds vi på en hel del underhållning i deras sällskap.  Bl a råkade jag på en som haspelfiskade och han måste varit en obotlig "högervevare" som råkat få låna en vänstervevad haspelrulle för istället för att veva på rätt  sätt eller flytta veven vände han upp rullen på ovansidan av spöet och vevade baklänges! En oslagbar syn som bara hade kunnat bli bättre om om han hade fått ett ordentligt hugg där han stod och fiskade i ett halvmeterdjupt strömparti!

De senaste dagarnas regn fortsätter även idag men inte värre än att bokskogens skyddande tak stoppar de flesta av skurarna. Regnet avspeglas dock inte i vattenföringen som envist ligger kvar kring de senaste veckornas låga 15 m3/s. Vittskövleområdet fiskar dock fint vid lågvatten men lite mer vatten hade förstås inte skadat, om inte annat så hade det säkert lockat  fler laxar att ta steget upp i ån från havet.  I övrigt blåser en svag vind, luften är sval och vattentempen är knappt 15 grader – helt OK fiskeväder således!

De relativt goda förutsättningarna till trots får vi inte känna på nå´t gung idag. Nu hoppas vi på fortsatt regn och rusk så vi inte behöver vänta till höstfisket innan vi återvänder hit nästa gång...!

/Johan H 

                                                                                         

       

 

   

[upp]

© 2005 Lustfiskarna