upp

 

23–28 juli 2005: Laxfiske i Finnmark                                 [föregående]   [nästa]

       

 

Lakselva, Stabburelva och Börselva: Tre laxälvar i nordligaste Norge som snart skall få besök av fyra förväntansfulla fiskare från söder. Min, Kristians, Dannes och Lukas resvägar sammanstrålar i Skövde och nu sitter vi här tillsammans på tåget för vidare färd norröver. Frågorna är många om vad som månne vänta oss under den vecka vi har framför oss uppe i de hägrande älvarna i Finnmark.

Hur är det till exempel med vattenföringen i älvarna? Inte ens denna den mest elementära fråga har vi något svar på eftersom vi ej lyckats få fram några vattenföringsdata, men det kanske är lika bra att vara lyckligt ovetande, resonerar vi, för nu finns ingen återvändo. Vilka flugor är det som gäller? Litteratur och diverse tips i all ära men man vill gärna själv se älvarna innan man väljer vilka mönster som kan vara värda att binda upp i större antal. Flugasken är glest befolkad och kommer säkert behöva fyllas på under veckans gång.

 

         

Tåget tar oss till Kiruna där Niklas, en kompis till Danne och Lukas, möter upp med det fordon han haft den stora vänligheten att skaffa fram åt oss för våra kommande strapatser. Fordonet visar sig vara ett riktigt "laxaåk": en äldre skåpbil av märket Toyota med ett slitet yttre men med en motor i toppskick, diffväxlad dessutom, perfekt på dåliga skogsvägar, intygar Niklas.

Efter proviantering i Kiruna påbörjas den sista etappen på resan. Sex timmar senare kan vi äntligen börja läsa Lakselva på vägskyltarna och då vi svänger in på slutmålet för vår resa – Skoganvarre Camping,  belägen i de övre delarna av Lakselv –  visar mätaren på femtiotvå mil. Klockan har hunnit passera midnatt med en timmes marginal. 

Vi stannar uppe några timmar till för att försöka fullborda vårt vändande av dygnet så att dag blir natt, för nu är det nattfiske i midnattsolens sken som gäller! Nåja, solen går faktiskt ner under drygt en timme men mer än halvskumt blir det aldrig. Ficklampan befinner sig 200 mil söderut.

         

Första eftermiddagen tar vi oss de 35 kilometrarna till Lakselvs samhälle, belägen i Porsangerfjordens ände, där även Lakselva har sitt utlopp, och ägnar oss där åt att försöka skaffa lite information om fisket. Det visar sig dock vara lättare sagt än gjort men när vi besöker den lokala sportfiskebutiken får vi äntligen napp, då butiksägaren visar sig vara en inbiten laxfiskare. Han berättar att han så sent som dagen innan tog ett par smålaxar i Lakselva och att vattenföringen är normal för årstiden. Härligt att höra!

Butiksägaren tycker vi ska prova zon 1 i Lakselva, det vill säga  zonen närmast mynningen, och markerar omgående ut några hotspots på vår medhavda karta. Vi har inget att invända och valet är därmed gjort.

         

Än är det några timmar kvar tills det är fiskedags och vi bestämmer oss därför för att även köra de 15 kilometrarna längs fjordens västsida upp till Stabburelva för att spana lite även där. Älven ser bra ut, något mindre än Lakselva, och kommer säkert ägnas mer tid senare i veckan. Börselva, belägen på andra sidan fjorden, 40 km från Lakselva samhälle, får vänta ett par dagar. Vi känner oss färdiga med rekandet och återvänder till stugan för proviantering och packning inför nattens fiske.

 

     

Efter att ha löst fiskekort och desinficerat utrustningen på Statoil i Lakselv beger vi oss raskt ner till älven. Det är en riktigt råkall och blåsig afton men det hindrar inte oss från att envist fiska oss genom pool efter pool,  trots att hugget låter vänta på sig. Vi träffar på sportfiskehandlaren från tidigare under dagen och han berättar sig ha landat en smålax och tappat en annan, så helt omöjligt verkar det inte vara.

         

En hel del smålax visar sig i strömmarna men dom verkar ha annat i tankarna än att snegla på våra flugor. Envisheten ger dock till slut utdelning då plötsligt en lax fattar intresse för min fluga och det känns riktigt skönt att kroka och efter ett par rusningar landa sin första Finnmarklax – en lusad smålax på halvannat kilo. Fisket är igång på allvar! Inget mer denna natt men inspirationen inför kommande dagar är det inget fel på!

De följande dagarna alternerar vi mellan de olika älvarna och sammantaget fiskar vi Lakselva två dagar, Stabburelva fyra och Börsälven en dag. Alla får vi känna på laxagung vid ett flertal tillfällen under veckan och totalt landar vi elva laxar och en havsöring. De flesta är smålaxar men Danne ser till att kröna en alltigenom lyckad fiskesemester då han drar en lusad 8.6-kilos i zon 1 i Stabburelva!

Flugorna vi fiskar med är relativt tunt bundna kreationer i storlekarna 6–12, med vingar i gröna, blåa, och gula nyanser, oftast ovanpå en kropp i silver.

         

Stabburelva var den älv vi gillade bäst, då den hade många trevliga pooler och dessutom bjöd på goda chanser till rejäla hugg bland alla smålaxarna. Utöver Dannes lusade storlax landade jag en 5-kilos lite längre upp i älven i zon 2 som bjöd på en lika spännande fight som jobbigt efterspel då den skulle kånkas ner till bilen, parkerad ett par kilometer längre nedströms. Mellanlaxar var annars väldigt ovanliga i älven och förklaringen till det var enligt lokalbefolkningen det omfattande nätfisket i Porsangerfjorden och som tydligen slog extra hårt mot just mellanlaxarna. Min lax hade för övrigt en förmodad nätskada på stjärtspolen. 

 

         

Lakselva är annars den riktiga storlaxälven av de tre, med flera relativt djupa och fina pooler där man starkt kunde misstänka att 20-kilosarna stod på rad! Börselva var den naturskönaste och minsta av älvarna och passade alldeles ypperligt för fiske med enhandspö. Älven är känd som smålaxälv men en och annan större lax finns även där. Ett tvåhandspö i klass 9 är annars ett bra allroundspö för de tre älvarna vid sommarvattenföring. Vid högre vattenföring kan det vara lämpligt med en kraftigare utrustning för Lakselva men knappast för de övriga två.

Nedan har du ytterligare några foton från våra fisken i älvarna på Finnmark. Då man kikar på fotona är det lätt att få den felaktiga uppfattningen att vi sov oss genom hela semestern!, men i själva verket var det så att vi passade på att ibland sova middag vid älven för att ta igen lite av den sömn vi inte hunnit med tidigare på dagen. Fiskenätterna varade ofta en bit inpå morgonkvisten och skulle vi då, vilket ibland var fallet, delta i utlottning av fiskekort vid fyra-, femtiden senare på dagen, blev det gärna för få timmars sömn. 

         

Mycket hann vi med under vår intensiva vecka men långt ifrån allt, bland annat gjorde vi bara ett par halvhjärtade försök till fiske med torrfluga och många intressanta sträckor förblev också ofiskade desto större anledning att återvända nästa år! Niklas tyckte även att vi skulle ge laxälvarna  på den svenska sidan Muonio- och Lainio älv, som tydligen var rejält  "på gång" en rejäl chans nästa gång vi återvänder. Lukas och Danne hann med en blixtvisit till Lainio i Niklas sällskap och Danne lyckades där landa och återutsätta en 5-kilos färgad lax. Den lilla utflykten gick tyvärr jag och Kristian miste om då vi redan hade hunnit flyga söderöver och börjat acklimatisera oss till en vardag utan laxfiske.

 
         

/Johan H

 

 

   
       

Ytterligare några foton från Finnmark:

 
   

Fältkäk: grillspett med bearnais, pasta och rödvin

Kristian i dimman med smålax

Spövakten (Danne) har somnat!

Danne & Lukas sover middag vid "Stabbur"

Fantomen (Lukas) har somnat!

Danne med nattens fångst

Kristian binder flugor och Danne drömmer om fler storlaxar!?

Soluppgång över Börselva

Posering vid Börselvabron

Lukas och Niklas - mannen bakom "laxaåket"

Danne med Börselvalax

Jag med 5-kilos från "Stabbur"

       
       

Framtida Expedition Finnmark..: 2006 2007

     

   

 [upp]

© 2005 Lustfiskarna