upp

 

12 januari 2006: Säsongen är igång!                               [nästa]

 

11 dygn, 12 timmar och 18 minuter dröjde det  innan jag påbörjade det nya fiskeåret. Förvånansvärt länge, med tanke på hur lång och plågsam den fisketomma hösten kändes, men kanske är det så att bara vetskapen om att det nu är fritt fram dämpar den värsta fiskefrossan och jag därför inte känt någon panik att gå från tanke till handling!? Tidigare säsonger har även lärt mig att det är bäst att skynda långsamt så jag inte fiskar mig mätt innan det verkligen gäller, framåt mars, april då öringarna är som bitvilligast och vädret som mest njutningsfullt!

Säsongsupptaktens vinterkyla har äntligen förbytts mot mildare väder idag visar termometern ett par plusgrader och solen strålar från en klarblå himmel. Vinden blåser in från sydväst  med måttlig styrka och  skapar ett precis lagom skvalp i Öresund  vilket premiärväder!

Men redan efter en halvtimme i Öresunds 3-gradiga vatten avbryts den njutningsfulla premiären av att en dimma plötsligt dyker upp helt oanmäld och påminner mig om att det faktiskt är mitten på januari och att det inte är mycket värme i vinden, ingen alls vid närmare eftertanke! Så snabbt och oväntat skedde scenförändringen att jag inte ens hann föreviga solskenet på bild..... Fingrarnas utsatthet för den kalla vinden gör sig snart påmind och när även fötterna efter en stund börjar domna vadar jag iland och låter mig väl smaka av termosens värmande innehåll.

Den rosa fluffräkan får lämna plats åt Peters ännu icke invigda Zonker Variant,  och det vore ju trevligt om jag hade fått äran att ta debutöringen på den nu när Peter är på långsemester på andra sidan jordklotet och därför tillfälligt "satt ur spel"! Jag provsimmar Zonkern och den visar sig fungera någorlunda som Peter tänkt sig, dvs att krokens framskjutna placering ska få flugan att dyka brant med huvudet före i pauserna, förföriskt vickande på stjärten. Men riktigt bra ser det inte ut och tyngdpunkten behöver nog förskjutas än mer framåt om det ska bli fullt godkänt. Det bör vara lätt åtgärdat genom att binda flugan på en något längre tub än den 1-tums jag använt mig av och genom att även göra limskallen något större/tyngre.  Med ökad tublängd ökar iofs risken att tuben knäcks och att även krokningsegenskaperna försämras, varför en bättre lösning kanske istället är att öka vikten i huvudändan något, t ex med koppartråd? Vi får se hur det blir.

I övrigt kastar flugan bra och jag upptäcker även att bekymret med att "överskottet" av zonker-stripen på traditionellt bundna zonkers ibland kan trassla in sig i krokböjen, elimineras helt av krokens framskjutna placering.  Kanske är detta lösningen på problemet med att binda rejält stora men ändå lätta imitationer av t ex tobisar, borstmaskar och andra större flugor?

Det blir tyvärr ingen debutöring för Zonker Varianten denna dag och inte för mig heller för den delen, men vi kommer snart bjudas nya tillfällen, alldeles säkert!

/Johan H

  [upp] © 2006 Lustfiskarna