upp

       

12 maj 2006: Var är laxarna!?                              [föregående]   [nästa]

         

Det har snart gått en vecka sedan jag, Daniel och Mikael försökte oss på att fånga blanklaxar i Mörrum i dagarna två, något som stannade vid just ett försök och som ingen annan heller ännu lyckats med denna säsong! Tolfte maj och ännu inga laxar! Runt månadsskiftet april/maj brukar de första laxarna bärgas och bara en gång under 2000-talet har vi ens varit i närheten av en så här sen säsong (2003, första laxen den 9/5) och ännu väntar vågen vid Laxens Hus på att få väga säsongens första blanklax inför en nyfiken åskådarskaras beundran!

 

         

Visst har den långa vintern säkert fördröjt säsongen men nu har det varit vårvärme i drygt en veckas tid och det är gott om vatten i ån vilket borde locka upp laxarna, men icke!  Något som antagligen är än mer förvånansvärt är att inte heller trollingfiskarna fångar några större mängder lax i havet – var är laxarna är helt klart en befogad fråga! 

 

         

Det var alltför länge sedan jag svingade min LPXe 15-fotare och att få fiska med den var en av huvudanledningarna till att jag valde att boka in ett tidigt majlaxfiske då chansen naturligtvis är större till en relativt hög vattenföring. Visst var det mycket vatten i ån de dagar vi fiskade, närmare bestämt 57 kubikmeter flödade fram genom åfåran varje sekund, något som t ex kan jämföras med motsvarande siffra i fjor som var 22 kubikmeter. Vattentemperaturen var, då som nu, runt 13 grader.

 

         

En annan anledning till att boka ett tidigt fiske var förstås att jag ville fiska på dom första tillika dom största laxarna! Tafsspetsen var av 0.40 mm grovlek och flugkrokarna av extra robust modell – allt var upplagt för en fajt med en riktig majlax men huvudaktören ville dessvärre inte infinna sig!

Den höga vattenföringen och bristen på laxar gjorde att vi knappt gav den norra sträckan någon fisketid alls utan inledde fisket på allvar en bit in på eftermiddagen på södra sträckan, då även solen hade hunnit passera sin högsta punkt och kvällssvalkan inte kändes alltför avlägsen.

Pool 12 fick den mesta av vår uppmärksamhet, medan de övriga poolerna mest fiskades av då de passerades på vår vandring till nämnda pool, antingen söderifrån från Prästeken på pool 15 eller norrifrån från pool 4. Själv avslutade jag tvådagarspasset med att helt ensam fiska pool 15 enda in i skymningen och det illustrerar väl den smått missmodiga stämning som redan då börjat infinna bland bygdens laxfiskare och som nu efter ytterligare en vecka utan laxar knappast har dämpats...

.    

Fortsättning följer!

Fjorårets laxfiske (Fiskerapporten 20 maj 2005)

/Johan H

   
         
 
    [upp]         © 2006 Lustfiskarna