upp

18 juli 2006: Finnmark                                         [föregående]   [nästa]

Den 18 juli bar det åter av till norska Finnmarken för laxfiske. I år var upplägget på resan något annorlunda och deltagarna delvis utbytta. Istället för tåg som i fjol flög Daniel, Johan C och jag denna gång upp till Lakselv från Kastrup. Flyget var ett enkelt val när det inte kostar mer än tåget! Väl uppe i Lakselv mötte kirunakillarna Niklas och Anders upp med bil (tyvärr inte ”Laxaåket” från ifjol…) för att ta oss de sista två milen till campingen nära Stabburselvas mynning (länk).

  

Det bestående minnet av ankomsten är den ”bitande kylan”, med endast cirka 10 grader på dagen. Överhuvudtaget hade sommaren här uppe varit ovanligt kall och regnig. Vattenståndet i älven var därför något högre än det normala för denna tid. Fascinerande nog var vattnet ändå lika klart som ifjol. Enligt lokalbefolkningen hade Stabbur fiskat klart bättre än Lakselv och Börselv. Den största registrerade laxen för säsongen vägde 16,5 kg i Stabbur.

Efter vissa förbistringar med stugan så blev det klart för lite fiske i zon 2 i Stabbur redan första kvällen. Någon fisk blev det dock inte. Andra dagen deltog vi i utlottningen av de tio korten till zon 1, sträckan närmast mynningen, som sker varje eftermiddag i naturcentret intill campingen. Denna dag var det jag den enda av oss fem som drog vinstlott. Tyvärr blev det en riktigt bister natt med mycket blåst och regn. Framåt morgontimmarna blev det till slut två grilse. Den andra högg i första kastet på nacken nedanför bron. Medan jag drillade fick jag ducka för en spinnfiskare som kom springande med en storlax i linänden. Jag kunde så småningom hjälpa honom att landa fisken, som vägde ca åtta kg, ytterligare en bit nedströms. I zon 2 var Daniel den ende i gänget som tog fisk denna natt.

 

De närmaste dagarna gav inga ytterligare chanser i zon 1 och bara enstaka kontakter med fisk i zon 2. Vi fiskade främst i poolerna strax ovanför hängbron som utgör gräns mellan zonerna. Nästa ut att få fiska zon 1 var Anders och Johan i vad som kom att bli en händelserik natt. Efter att ha missat en del fisk drog Johan på en lite större fisk mitt emot campingen. Detta är samma fina pool där jag tog min första fisk, men tyvärr är där hopplöst att landa fisk när man är ensam. Som väl var kom Anders till undsättning och kunde landa Johans 4,9-kilosfisk.

På morgontimmarna fick Anders på resans storlax. Fisken hoppade rakt uppströms innan han förstod vad som hänt. Laxen tog i ”Ahkoniittosavvon”, samma pool där Daniel fick sin stora lax ifjol. Efter att stångats i ca 25 minuter släppte tyvärr fisken. Anders blir nog aldrig samma människa igen, åtminstone inte den närmsta tiden… Skulle tro att han fiskade 22 timmar i sträck hinnan han sov lika länge.

Dagen efter gjorde vi ett försök i Börselv (Anders sov fortfarande gott i stugan…). Tyvärr var det bara Daniel och jag som fick kort i zon 1, så de andra valde att köra de sex milen tillbaka igen. Börselva är sanslöst vacker, med ännu klarare vatten än i Stabbur. Den är dessutom den något mindre av de båda och som gjord för enhandsfiske. Daniel fångade omgående en fin lax på ca tre kg. Jag fick slita till fram på morgonen för min lilla grilse. Det blev mycket vandrande denna natt vilket slet på kroppen.

Sammanfattningsvis blev det 10 laxar under den drygt veckolånga resan – ett kanske inte lysande facit. Hursomhelst så pågår redan planeringen inför nästa års finnmarksresa. Kirunagrabbarna är laddade för revansch! Storslagen natur, mil efter mil av riktigt fina pooler där man kan välja att fiska helt ensam och säkra vattenförhållanden är en kombination som gör att man gärna återvänder till Finnmarken. Dessutom har man ju chans på storlax. Nästa år ska den upp…

/Lukas Ö

Tidigare och framtida Expedition Finnmark..: 2005 2007

  

[upp] © 2006 Lustfiskarna