upp

18 maj 2007: Lagom är bäst!     [föregående]   [nästa]  

Vinden är lagom, vågorna är lagom, vattnet är lagom varmt (11 grader) och lagom färgat – allt är precis lagom! Återstår bara att se om öringarna känner till det alldeles förträffliga uttrycket lagom är bäst och, inte minst, om de delar min och Lukas uppfattning om att ikväll är det just lagom och inget annat! Klockan är strax efter 7 och vi befinner oss på sydkusten. Vi är mer än lagom förväntansfulla, som så många gånger förr.

Ja, där satt den! Fast fisk! Halvsekunden efter mothugget går ett silverspjut upp och visar sig i ett hopp...f-n! Nåja, det hade varit lite väl lagom att dra på en öring redan efter fem minuters fiske. Under den korta stund det tar att hala in näbbgäddan hinner den trassla in sig rejält i tafsen och när jag lyfter upp den ur vattnet påminner den inte så lite om en innätad kassler! Tafsen är en enda stor härva och den orangea Fluffräkan sitter i ryggen på näbbisen. Hur är det överhuvudtaget möjligt att lyckas med något liknande undrar jag, smått irriterad men även något road av den komiska synen. Det är en makalös fisk, näbbgäddan!

 

Kast följer på kast och skymningen börjar så sakteliga komma smygande. Den precis lagom vinden vill inte avta som vi hade hoppats utan ökar istället något.

Plötsligt stramar det till, på bara 7–8 meters lina! Tungt känns det också varför den makalösa fisken näbbgäddan omedelbart faller bort, men det skulle förstås kunna vara en torsk.. Men icke, silverblänk antyder öring och munnen känns med ens torr och pulsen stegras! Öringen gör inget större väsen av sig och efter ett par minuter kommer den glidande på sidan in över håvbygeln och vidare ner bland maskorna. Härligt!

Den ser fin ut och efter en snabb besiktning bestämmer jag mig för att den är fet nog för att få följa med hem. Förresten finns det väl inga besor så sent som i andra halvan av maj, eller? Vid rensningen hittar jag sex halvannan decimetern långa tobisar i magen på den, vilka säkert får buken att puta lite extra. Tydligen var den sugen på en orange Fluffräka med mörkgråa ben till dessert på den mäktiga fiskrätten. Ett lika klokt som ödesdigert beslut!

Vågvisaren stannar på 2350g och med sina 61cm ger den ett avrundat Fulton-värde på 1,05 – helt OK men visst hade jag hoppats på något högre. Mikael Andersson behåller ledningen i FULTON 2007...

/Johan H

 

[upp]

© 2007 Lustfiskarna