upp

topp
12–19 juli 2007: Expedition Finnmark   [föregående]   [nästa]

Finnmarksresenärer i år var endast de mest besatta - Daniel och undertecknad. Eftersom vi hade bokat boende vid Stabbursälven i år och inte hade tillgång till bil så var det enbart fiske i Stabbursälven som gällde. Åtta fiskedygn blev det med start den 12 juli. Förhållandena var som vanligt tycks det i Finnmarken - väldigt varierande väder och normalt vattenstånd i älven. Enligt lokalbefolkning var fiskuppgången sämre än vanligt, men fisk fanns det bevisligen. Årets största fångade lax i Stabbur väger hela 21,2 kg (länk) och är tagen på fluga!

 

Hur gick då fisket? Totalt blev det åtta fiskar, där Daniel stod för majoriteten med flera fina laxar mellan två och tre kg fångade på enhandsspö. Själv gick jag fisklös till dygn fem, men då lossnade det ordentligt. Fiskade sista poolen för dagen en bra bit upp i zon 2 när det högst efterlängtade hugget kom. Efter en omvälvande fight kunde jag landa en lax på 9 kilo, 500–600 m nedströms platsen för hugget, och på andra sidan älven! Fisken hade då gått fast två gånger på vägen så att jag fick vada över älven med livet som insats för att lossa linan. Vad gör man inte för storlax!

Efter ett dygn fritt från fiske var jag tillbaka i samma pool, denna gång från rätt sida redan från början. Efter endast någon minuts fiske högg det igen. Precis när jag ska till att landa laxen på klipphällen som jag står på skavs tafsen av. Som tur är ligger fisken alldeles still i en sekund så att jag hinner släppa spöet och taila den. Som om det inte räckte lossar flugan när jag bär upp fisken. Vågen stannar på 5,4 kilo.

Sedan var min tur förbrukad för den resan och säkert för en lång tid framöver. Samma morgon fångar Daniel för övrigt två fiskar som jag dock aldrig fick se. Han hävdar fortfarande att minken tog dem – fan vet!

Nästa års resa planerade vi redan på planet hem.

 

/Lukas Österling

 

Tidigare Expedition Finnmark: 2005 2006

[upp]

© 2007 Lustfiskarna