upp

13 januari 2008: Solblänk och miniblänkare

[föregående]  [nästa]

Efter en stunds fiske hittar jag ett käkben av något djur, vars tidigare ägare vare sig jag eller Rikard lyckas identifiera till art. Dryga decimetern lång och en uppsättning spretiga och kraftiga tänder har käken och den verkar bestå av ben som påminner mer om  brosk men ändå inte riktigt... Fisk eller däggdjur? Inte ens det är vi säkra på! Det skulle förstås kunna var någonting "mitt emellan", varför inte en liten tumlare till exempel?

Vanligtvis är både jag och Rikard synnerligen immobila när vi väl parkerat våra ryggsäckar på en lokal som vi bedömer vara bra, men efter två timmars resultatlöst fiske börjar till och med vi tvivla. När så Rikards kompis Jocke ringer och berättar om öringkontakt strax söder om oss, hastar vi snabbt upp ur vattnet och vidare till bilen. Vill inte öringarna komma till oss får väl vi komma till dom! Några minuter senare är vi på rätt plats för dagen, hoppas vi. 

Lokalen ser bra ut, så gjorde visserligen även den vi precis lämnat, enda skillnaden är att vattnet är något mindre färgat. Skvalpet är detsamma och vattentempen likaså, det vill säga knappt 4 grader.

Säsongens första hugg värmer riktigt gott även om det är en miniblänkare av typiskt sundetmått. Likväl känns det tråkigt när jag tappar den precis innan håvningen, även om den förstås skulle återutsatts. Jag antar att det handlar om att slippa "det fula namnet" och även om att där hemma kunna kunna besvara frågan "tog du någon", med ett stolt "ja" och därmed slippa kommentaren "jaså, du fick ingen idag heller..".

Men som tur är får jag en ny chans några minuter senare.  Mitt i ett spinnstopp drar det till lite försiktigt och vid mothugget får den orange/grå Fluffmärlan fäste i en öring – härligt!  Även denna öring är av typiskt sundetmått och den returneras snart för tillväxt. Säsongens första öring!

Solen tittar fram som hastigast under sena eftermiddagen, innan den skyndar sig ner i sundet. Med sig tar den både fiskeljuset och plusgraderna – det har blivit hög tid för mig och Rikard att avsluta vår fiskedag.

 

/Johan Häkkinen, 16 januari 2008

 

[upp]