upp

16 februari 2008: Cityfiske i Norrköping

[föregående]  [nästa]

Nedan följer en visuell rapport som jag och sonen gjorde från Cityfiskets premiärfiske i lördags i Motala ström här i Norrköping, en tilldragelse i folkfestproportioner med både glada och tråkiga inslag.

Det har blivit en tradition att ha premiär för havsöringsfisket denna helg i februari här i stan – en tradition som i år lockat till sig många lycksökare. Strömkanterna från Spången vid Strömparken, Refvens grund och nedströms förbi Saltängsbron och Strömsholmen ned mot Hamnbron kantades på förmiddagen av hundratals fiskare – mer eller mindre lyckosamma. Många stora fiskar på uppskattningsvis upp emot 6–7 kilo sågs ligga utmed promenadvägarna – problemet var bara det att många av dessa stora fiskar var övervintrare vilket syntes tydligt på både färgen och konditionen. Men så är det ju tyvärr – som jag diskuterade med en "seriös" kille som själv fått ett par fina välkonditionerade torpeder i 2–3-kilosklassen – att en del tar upp allt de får på kroken även om det inte går att äta, det spelar ingen roll att diskutera med dom. En och annan av de stora såg dock ut att vara i skapligt skick. Men dom finaste exemplaren låg nog runt 50–60 cm och 1,5–3 kilos vikt uppskattar jag.

Nytt för i år för Cityfisket är att man endast får ta upp 3 laxartade fiskar + gös per dygn, övriga arter fritt. Över sommaren gäller endast enkelkroksfiske.

Fisket är övervägande spinnflugefiske med rejäla tyngder, även de som fiskar med drag tynger ned dom, då vattenföringen är relativt stor, säkerligen runt 150 kbm/s om inte mer. Den översta sträckan mellan Spången och Gamlebro som är vikt för enbart flugsvingare var glest besatt, men då detta är ett ganska smalt parti så är vattenhastigheten väldigt hög här vilket inte förenklar saken.

Vill man veta mer om detta fiske kan man surfa in på www.cityfiskeinorrkoping.com där man lägger in fångstrapporter mm.

/Magnus Ålstam, 20 februari 2008

[upp]