upp

Januari 2009

 

 

februari, mars

1 januari: Nyårsfiske        Övriga rapporter januari: 3/1, 10/1, 19–20/1

Solens strålar värmer riktigt skönt men tyvärr är det allt för få av dem som lyckas leta sig fram till oss genom molnen. Jag, Rikard och Klas är långtifrån ensamma om att ha sökt oss ut till sundet denna fina men ack så bistert kyliga nyårsdag. De flesta håller sig dock på torra land men det är även flera andra som, liksom vi, kånkar på fiskespön och tar sikte mot det blöta.

En av våra medfiskare får sig ett nyårsdopp då han snubblar och lägger sig raklång inne vid strandkanten. Ett par simtag senare och med viss hjälp från sina kompisar så är han uppe på fötter igen, dyngsur men lika glad för det. Brrr, jag ryser vid blotta åsynen! Senare mäter jag badtempen till 1 grad. I luften är det än kallare.

Några timmars fiske runt lunchtid får räcka som en lagom start på säsongen. Ingen av oss har varit i kontakt med någon fisk och inte heller någon av de övriga vi samspråkar med.

Senare på eftermiddagen ringer Bengt Pettersson och berättar att han fångat fem öringar på Österlen. Trevligt och mycket intressant med tanke på att det var helt dött i sundet och inte blir det mindre intressant då jag ser att även Harry varit i kontakt med en hel del fisk, på östsidan även han (Harrys fiskeblogg).

Vad kan det bero på? Kanske för att vi hade riktigt finväder i sundet med knappt några vågor och klart vatten medan det var bättre fart i vattnet på östsidan i den nordöstliga vinden?  Eller kan det vara sundets relativt sett högre salthalt , vilket i kombination med det svinkalla vattnet, som gör att öringen inte gärna går strandnära i sundet? Kanske den till och med flytt upp i närbelägna Kävlingeån!? Alldeles säkert var det så! En annan förklaring skulle förstås kunna vara att det inte var samma fiskare som fiskade på östsidan som på västsidan..

Hursomhelst, säsongen är igång!

/Johan Häkkinen, 2 januari 2009

 

3 januari: Hanöbukten

Vind, kyla och snö. Väderprognosen inför helgen var ingen vacker syn och fiske kändes som en ganska främmande tanke, enda tills jag fick höra att en viss Harry skulle ut en sväng till havet på lördagen. Den redan planerade långhelgen i stugan i Åhus kom därför att inledas med några timmars fiske i Hanöbukten, i vind, kyla och snö, precis enligt prognosen.

Någon öring blev det inte för någon av oss, även om Harry var nära, med en efterföljare och en tappad besa. Ett rejält spöböj med tillhörande rulltjut skulle annars värmt riktigt fint i kylan men det får jag allt vänta på, åtminstone till nästa fisketur.

/Johan Häkkinen, 6 januari 2009

[upp]

 

 

10 januari: Premiäröringen x 2

Det blev en sväng till sundet i lördags, ankomst runt lunchtid. Jag var inställd på ensamfiske men det visade sig snart att Bengt Pettersson planerat exakt samma fisketur som jag, med bara några minuters fördröjning. Jag hinner knappt rigga spöet ens innan han svänger in på parkeringen. Trevligt.

Idag är det premiär för min Cormoran haspelrulle, vilken jag inhandlade på Fiskekompaniet i Lund igår eftermiddag. En vacker och storspolig skönhet är det som nu står redo för tunga öringar och långa rusningar. 0,15mm Fireline finns det gott om, så det både räcker och blir över.

Gången på rullen är silkeslen och bromsen likaså, åtminstone då jag torrtestar den. För några större prövningar sätts inte rullen på idag men visst får den sin premiäröring och jag likaså! Säsongens första öring är drygt 2 decimeter lång, vilket är ovanligt kort även med sundetmått mätt. Den har snart varit i havet 1 år och bara lyckats växa ungefär 1 decimeter. Imponerande! För inte kan det väl vara ett precis nyanlänt smolt? I så fall är det inte bara rekordtidigt utan även bautastort!

Det är märkligt att det kan skilja så mycket i storlek på miniblänkarna. Vissa når ju till och med den ack så trevliga längden 50 centimeter under sitt första år i havet. Men det är klart, efter att ha sett det här pjynet så kan de ju lika väl vara 2-åringar som varit för lata för att äta...

Miniblänkaren faller för en liten rosa Fluffmärla, vilken jag har som upphängare framför en streamer med en anspråkslös framtoning. Ingen mening att fläska på med alltför mycket glitter och glamour när vattnet är så klart som idag. Vattnet är för övrigt 3 grader svalt vilket är hela 3 gånger varmare än senast (1/1)!

Under sena eftermiddagen träffar jag på en flugfiskare som precis återutsatt en miniblänkare på runt 40 centimeter. 1 eller 2 havsår? 1 rimligen men vem vet – inte jag i alla fall. Han berättar sig ha startat upp dagen med ett pass i Kävlingeån och där såg han en 4-kilos blänkare landas. Köbildningen hade därefter blivit svår och till slut drivit honom ända ner till kusten. Här finns gott om plats.

Häftigt med en så fin blankfisk, hoppas bara det finns några i havet också. Det får jag undersöka vidare någon annan dag.     

/Johan Häkkinen, 11 januari 2009

[upp]

 

 

19–20 januari: Yatzi på kusten!

Pang! Käkarna smäller igen med våldsam kraft, i samma stund som jag vänder på den ilandspolade stubben. Den lilla sorken som sökt skydd i en hålighet på stubbens undersida hamnar i kläm, riktigt ordentligt.. Så gör även en rejäl bit av stubben. Helt plötsligt finns det en sork färre på jordens yta. Aha, tänker jag, det var därför du rantade runt stubben som en tok med svansen rakt upp i vädret. Då förstår jag men det är förstås så dags att komma på det nu, vilket sorken säkert skulle hållit med om. Yatzi är dock nöjd. Själv är jag inte fullt lika nöjd över att ha medverkat till sorkens våldsamma öde.

–Det är inte bara sorkar och möss han jagar, säger hans husse Pelle, då jag en stund senare berättar om Yatzis fångst.

–Även småfisk står högt upp på hans meny och dom fångar han genom att stå och spana från strandstenarna, för att sedan slänga sig handlöst ner i det blöta. Och ser han att husse håller på att tampas med en fisk kommer han störtandes, vare sig hjälp är beställt eller ej, för att säkra fångsten med ett stadigt bett över nacken.

Att vara ivrig och dessutom ha fyra ben kan förstås ställa till det en del då en rusande fisk ska landas, det fick en av Pelles kompisar snopet erfara då en 5-kilos blänkare skulle bärgas. Yatzi var säkert nöjd ändå, bara han slapp den där tunna nästan osynliga saken som trasslat in sig runt benen...  Det är en makalös vovve, Yatzi från Påskallavik.

Vinden har sedan igår natt vridit över på en mer sydlig bana men det märks ännu inte på den väldiga vattenmassan. Yatzi, Pelle, Harry och jag befinner oss långt ner på Österlen, där vi till slut hamnat i vårt sökande efter fiskbart vatten. Utgångspunkten var Åhus och planen var att fiska runt Kivik men den tunga sjön som rullar in från sydost får oss att tänka om. Tufft, men fiskbart är det, helt klart, men det är bara Yatzi som får utdelning idag.

Dag 2 har vinden vridit ytterligare ett par snäpp mot väst och dessutom mojnat till en precis lagom styrka. De sydostliga dyningarna förföljer oss dock envist, varför vi även idag är på flykt, denna gång norr om Åhus, där kustlinjen är mer flikig och skyddande.

Idag är det riktigt fint fiskeväder och vi tror än mer på fångst än igår. Men det enda vi får, är en påminnelse om att det inte går att tjata upp en öring, inte ens om tre man försöker i två hela dagar. Yatzi får däremot napp även idag och visar nu prov på en betydligt mer sofistikerad och gentlemannamässig fångstteknik, till skillnad från gårdagens mer definitiva och brutala variant. Det är säkert den mus tacksam över som under några sekunder befann sig i hans gap innan husse gav den friheten åter. C&R på en mus, det var som själve..

Det är sällan klokt att väga in fångsten innan den är landad, det borde jag ha lärt mig vid det här laget. Men, fiskar man i lag med så garvade fiskare som Harry Körkkö och Pelle Klippinge är det inte helt lätt att undvika att gå händelserna i förväg. Men, trevligt var det hursomhelst, även om det bara var sorkarna som minskade i antal under våra två dagar tillsammans.

2–0 till dig Yatzi. Nästa gång får du allt ta och bjuda igen, men lova att hålla koll på tassarna och att smälla igen käftarna lika hårt som över sorken!

/Johan Häkkinen, 21 januari 2009

Ps. Läs här hur du tränar din hund att bli en riktig fiskarhund. Ds.

 

 

 

[upp]