upp

Oktober 2009

 

 

september, oktober

 

 

30 oktober: Gäddpremiär

Flugfiske efter gädda, på kusten. Det var evigheter sen jag flugfiskade och gädda har jag överhuvudtaget aldrig fiskat i havet, till för några dagar sedan vill säga, för då var det dags för premiärturen. Det är alltid lika spännande att prova på och förbereda sig för ett nytt fiske och kanske jag till och med kan hoppas på lite nybörjartur! En gädda i klass med Per Östenbergs fina fluggädda från Blekinge (se ovan och läs mer här) skulle suttit finfint som förstagädda!

En liten miniblänkare går upp i ett högt hopp på någon kastlängds avstånd. Synen av en fisk värmer gott i höstkylan även om den är förbjuden frukt alltsedan mitten på september och ända fram till årsskiftet.  Jag lyckas motstå frestelsen att skynda på stegen för att kolla om öringen är sugen på att bita över en Gäddsara. När jag väl kommer fram till platsen för hoppet så tycks öringen vara försvunnen eller så tycker den helt enkelt att gäddflugan är en lite väl rejäl munsbit.

Timmarna går och en bekant känsla börjar så smått infinna sig, nämligen den att i havet är det inte alltid så lätt att hitta det jag söker...  Öring som gädda, inte fasen står dom på kö precis för att låta sig fångas! Men å andra sidan, det ska ju inte vara för lätt heller, i synnerhet inte idag, för jag är ju trots allt en riktig gröngöling när det gäller kustgäddor.

Jag drar mig så sakteliga hemåt  vadandes genom en grund vik. Plötsligt, bara en halvmeter framför mig, plaskar det till så att vattnet stänker! Plogen som tar sikte ut mot havet är mäktig och det råder ingen tvekan: Gammelgäddan har presenterat sig! Nåja kanske inte riktigt den äldsta gammelgäddan men av tumultet att döma så skulle jag tippa åtminstone 4—5 kilo. Det är gammalt och tungt nog för mig!

Knädjupt vatten bland några tångruskor! Varför väljer en så stor fisk en så till synes utsatt plats att vila på? Är det kanske för att det är här inne i den grunda viken den hittar sin föda och bryr sig därför inte om att simma längre iväg än absolut nödvändigt mellan måltiderna? Eller är det en desperat jakt på varmvatten som får den att simma nästan upp på land? Jag mätte inte vattentempen men jag förmodar att den fortfarande är något högre inne vid land, än djupvattnets mer eller mindre konstanta 4 grader. Mycket märkligt...och intressant!

Jag fiskar av viken vadandes kors och tvärs men jag "trampar" vare sig på fler gäddor eller får någon på kroken.

Gäddfisket gav mersmak trots att det inte blev någon gädda, så jag kommer helt klart återvända snart igen. Gäddan verkar inte vara helt lätt att fånga så det är en precis lagom utmaning. Det känns även härligt att kunna strosa runt på kusten med fiskespöet i näven under den ack så underbara hösten, den årstid då jag tidigare år mest gått och längtat efter nästa års första dag.

/Johan Häkkinen, 2 november 2009

  

 

[upp]