upp

September 2009

 

 

augusti, september, oktober

 

 

6 september: Österlen

Öringarna verkar vara betydligt mer morgontrötta än jag. Först framåt soluppgången visar dom första upp sig, genom tunga plask, varav flera är gott och väl inom kastavstånd. Vid det laget har jag stått och dängt i blindo en bra stund och visst är det härligt att få ett tecken på liv, även om plaskande och hoppande öringar inte ger någon outhärdlig fiskefrossa precis. Spinnspöet byter plats med dobbspöet, men vad hjälper väl det på hopplösa öringar.

Jag traskar ett par hundra meter norrut till en udde där den västliga/nordvästliga vinden skapar ett bra drag i vattnet. Det dröjer bara en kopp kaffe innan jag ser att även här finns öring, även dessa av den magplaskande typen, för att vara mer exakt. Men, så plötsligt, en head and tailande öring på bara 20 meters avstånd! Ut i vattnet och ut ut med dobben, gång efter gång, efter gång...

Dags för spöbyte igen. En grön/guld Kinetic Popper 15 g får mitt förtroende. Några kast hinner jag med innan jag ser ytterligare ett head and tail-vak, men nu något längre ut. Vilken underbar syn! Det lilla skeddraget fladdrar snart iväg i vinden och pressar sig med nöd och näppe fram till sitt mål.

1 vevtag, två vevtag, tre... spöet bugar till! Ja jäklar vilket hugg!

Öringen tar genast några meter lina och går sedan till väders i ett par höga hopp. Några simturer i sidled och lika många minuter senare, är den färdig för håven.

1,9 kg, 55 cm och F= 1,15. Liksom förra helgens öring är även denna helt tom i magen. Hanfiskar båda två för övrigt.

Tredje plats i FULTON 2009 och därmed är prispallen fullbemannad. Harrys och inte minst Jannes fina öringar är dock ohotade på placeringarna ovanför, vilket de varit ända sedan de fångades under BLÄNKAREN 2009 (se mars månads fiskerapporter och Fina Fisken 32 & 33).

/Johan Häkkinen, 7 september 2009

  

 

[upp]