Fiskerapporten 2016

 

20 april: Du skola icke tvivla ty det gagnar icke ditt fiske. Ame...

Hybris eller ej, efter att ha fiskat ett par timmar utan minsta känn, så inser till och med jag att alla mynt har en baksida också! På mitt står det självklart HYBRIS på framsidan alltsedan den 8 april (se rapport nedan) och på baksidan står det, varje fiskares värsta mardröm: TVIVEL!

Tvivel är dock inte enbart av ondo, så till vida att den kan få dig att analysera läget, vilket kan få dig att lägga om din taktik, vilket i sin tur kan förkorta din väntan på hugget. Oftast är dock den bästa taktiken att lita på sin ursprungliga taktik och att ha flugan i blöt och, sist men inte minst, att inte tvivla på det du håller på med!

Min hybrisstinna lekamen är i och för sig i princip immun mot tvivel, men efter ett par hugglösa timmar, kan inte ens jag hejda mig själv från att vända på myntet och börjar då genast analysera och värdera läget.

För att sammanfatta den inre monologen, så kom jag fram till att det gällde bara att fortsätta njuta, så skulle hugget säkert komma, lika säkert som ett amen i kyrkan! Det som fick fisket att kännas lite trögt var sannolikt att solen fortfarande stod högt på en klarblå himmel och det i kombination med klart vatten till följd av de senaste dagarnas västliga frånlandsvind, gjorde att fisken var lite försiktig av sig. Men lagom till idag, som genom guds försorg, så hade vinden vridit över på en mer nordlig bana, vilket fick vågorna att rulla in i precis lagom storlek mot land. Halleluja!

Tvivlet fick mig även att analysera mitt val av fluga. På tafsen har jag en helt nybunden Spiggen, inspirerad av dom där spiggarna jag hittade i svalget på 5,1-kilosen och mönstret är faktiskt ett nästan helt oprövat kort. Det har funnits med i asken ett tag, i en något annorlunda tappning, men jag har knappt fiskat någonting med det och än mindre fångat någon fisk med det...

Jag synar flugan lite närmare och funderar på om jag kanske skulle ta det säkra före det osäkra och knyta på den senaste tidens favorit, den rosaryggade grå Fluffräkan istället. Men nej, den skulle bara vara "för mycket" i det här klara vattnet och dessutom inser jag att jag litar på den här tjusiga lille Spiggen till hundra procent! Nej, det enda som behövs nu är att fortsätta vifta och att solen kanske behöver dala lite till! Slut på tvivlet. Fisket fortsätter!

Likt en uppenbarelse från ovan, så kommer plötsligt det där så hett efterlängtade hugget! En bestämd dragning är det men kroken får inte ordentligt fäste. Aaarrrghhh! Det är aldrig kul att bomma ett hugg och allra minst kul är det om det som nu händer efter några timmars fiske utan minsta tecken på liv. Men, visst, samtidigt är det ju ett kvitto på att jag inte famlar helt i blindo och det är förstås en befriande känsla och inspirerande för det fortsatta fisket.

Det dröjer inte många kast innan det drar till igen och nu är det fast fisk! Det är en rejäl besa på runt 70 cm som har bitit över Spiggen och efter en snabb vända i håven får den friheten åter.

Besan följs snart av ytterligare en besa, halvdecimetern kortare än sin föregångare. Här kan du se den på film, i vilken det även framgår vilken gudomlligt vacker kväll det var på kusten idag!

Det blir inga fler öringar på Spiggens konto idag. Men, två rejäla besor är ju inte fy skam det heller och för övrigt kan det ju vara klokt att öppna lite försiktigt, för annars finns det ju en uppenbar risk för ännu mer hybris! Hmm..

Du skola icke tvivla ty det gagnar icke ditt fiske! Ame... Skitfiske!

/Johan Häkkinen, måndagen den 25 april

 

10 april: TTT är bättre än FF!

Efter ännu ett extremt gemytligt och givande besök på kusten, så börjar min hybris nu nå en ohälsosamt hög nivå! För idag blev det hela tre öringar och dessutom samtliga på olika lokaler så det var något av en triss i taktisk triumf! TTT helt enkelt. Hybris som sagt var!

Nej, det som behövs nu för att jag ska komma ner på jorden helskinnad från det där fluffiga molnet jag svävar på (se föregående rapport nedan), det är nog några bomturer, minst en 4—5 på raken sisådär. Alternativt kan jag ta mig en simtur i havet för att kyla ner mig men det vete tusan om det hjälper, för idag mätte jag tempen till 7 grader och det räcker nog inte för att betvinga en svårartad och ohejdad hybris. Nej, en isvak är nog vad som krävs i så fall men det lär jag inte hitta någon nu, så det är väl bara att hoppas på några bomturer helt enkelt...

Öring 1 var en blank halvmeters och den gapade över Tobisen. Jag lät den simma vidare, för jag får nog ta och börja nagga på den där 5,1-kilosen innan jag fyller på med nytt i frysen.

Trots hybrisen, så var jag faktiskt lite smått överraskad när öring nummer 2 klev på, för nu hade vinden mojnat helt och havet låg nästan spegelblankt. Men, med flugan i blöt och med spöet i näven på en sann optimist, så kan allt hända och det gjorde det, närmare bestämt bestod händelsen av en blank 40:a. Flugan var nu förresten denna Fluffräka.

Till tredje tillika sista lokalen för dagen anlände jag framåt kvällningen. Solen var nu på god väg och gömma sig i skogen bakom ryggen på mig och dessutom så hade vinden kommit igång lite, så nu kände jag genast lite positiva vibbar. Jodå, optimistens optimism visade sig vara befogad för det drog till per omgående och det var en mycket fin öring dessutom. Lite drygt en halvmeter bedömde jag den vara och i finfin kondition, men, precis som öring 1, så räddade 5,1-kilosen livhanken även på denna öring. Beskåda skönheten på film i denna hybris-monolog på kusten (välj HD).

TTT är bättre än FF, alla dagar i veckan! Skitfiske!

/Johan Häkkinen, torsdagen den 14 april

 

8 april: Titta han flyger!

Den där flygande återstarten på flugfisket som jag upplevde för ett par veckor sedan (se föregående rapport nedan), den flyger minsann fortfarande och den ser inte ut att vilja landa på ett bra tag. Just nu befinner sig återstarten faktiskt högt, högt uppe i det blå och svävar på ett litet fluffigt moln! Hmmm, vid närmare eftertanke så är det nog förresten jag själv som svävar på det där molnet, men det kan i och för sig kvitta vilket!

För nu har jag nämligen flugfiskat några gånger dom senaste veckorna, närmare bestämt fyra gånger och jag har varit i kontakt med fisk varenda gång utom en. I början av veckan tog jag två öringar och tappade en, där den ena returnerade var en blank 40:a och den andra en fin en på drygt 2 kilo. Dock inte fin nog enligt mig, varför den fick friheten åter, med en önskan från mig att vi skulle ses igen om ett par veckor! Här följer en liten filmsnutt på slutfasen av den fångsten (välj HD). Öringen tog jag på en imitation av en tobis, (foto) som jag har bundit upp några prototyper av under de senaste veckorna, mellan fiskafängena. Tills vidare kallar jag den rätt och slätt för Tobisen, i väntan på att jag kommer på ett mer unikt namn.

I förrgår fredag var det dock ingen som helst tvekan över huruvida öringarna var fina nog eller ej!

Jag inledde fisket med Tobisen men bytte snart över till en rosaryggad grå Fluffräka (foto). Omväxling förnöjer. Räkan tackade för förtroendet genom att mer eller mindre per omgående haka fast i en knallblank 45:a! Jodå, så att.

Eftersom de lite mindre öringarna gärna simmar i stim så fiskade jag av lokalen minutiöst ytterligare en kvart, tjugo minuter, men det gav inget mer. Jag fiskade därefter av en intilliggande udde innan jag halvtimmen senare återvände till den tidigare huggplatsen och nu var det fisk på arenan igen! För redan i ett av "förkasten" från strandkanten, på bara 6—7 meters lina, så drog det till riktigt ordentligt och det kändes med en gång att nu var det jackpot för Fluffräkan!

Fast fisk! Stor fisk! Blank fisk! Pust! Fighten var igång.....inte! För nu hände i princip ingenting! Åtminstone inte med tanke på att jag jag nu hade sett att öringen var om möjligt än större än vad jag först bedömde den vara. Den tycktes helt ha tappat simförmågan! Inte en endaste gång fick den slirbromsen att knarra till! Den bara plaskade lite och så, vips, så slank den ner i håven. Om jag påstår att det tog en minut så överdriver jag inte det minsta, snarare tvärtom!

Ja, jäklar vilken öring! 5,1 kilo och 72 cm lång, vilket ger den ett F-värde på härliga 1,37!! (Foto).

I finfin kondition som synes, trots att den inte tycktes ha ätit på ett tag, för när jag rensade den så visade sig magen vara helt tom, så når som på en del nästan helt smält föda, som därför inte gick att artbestämma. Det hade annars varit härligt att hitta några pyttesmå märlor i en sådan här bjässe! I svalget hade den dock tre ca 5 cm små spiggar, så det verkar helt klart som att den hade kommit in till strandkanten för att få i sig lite kvällsmat.

Så värst selektiv verkade den dock inte vara, för den rosaryggade gråa räkan tycktes också passa in på menyn, för den gapade glupskt och bestämt över den och, följaktligen, så satt den fint fastnaglad i ena mungipan på den.

Blir det någon film kanske du undrar? Njaa, filmad blev den men eftersom där förekommer en del avslöjande landmärken i filmen, så väljer jag att inte lägga ut filmen i sin helhet på nätet. Men jag berättar gärna var och lite mer när och hur, om vi springer på varandra på kusten någon dag. En liten filmsnutt (välj HD) på när öringen slinker ner i håven och en liten glimt av mig är därför allt jag kan erbjuda här och nu. En fin fisk plus en inte fullt så fin fisk således, en dubblè helt enkelt! Skitfiske!

/Johan Häkkinen, söndagen den 10 april

 

25 mars: Jag ville, jag kunde, jag lämnade dobbspöet hemma!

Idag infriade jag mitt löfte från Bornholm (se föregående rapport nedan). Dobbspöet fick snällt stanna hemma och istället stuvade jag in två styck flugspön i bilen, varav det ena var Pelles spö som jag aldrig kom till skott med att prova på Bornholm och det andra var mitt eget gamla kustspö, som mest använts till gädda under de senaste åren. Med en total avsaknad av spinnprylar i lasten styrdes därefter kosan österut mot erkänt svårfiskade Lister.

För att öka chansen att få en en riktigt flygande återstart på mitt flugfiske, så kunde jag ju annars valt att styra söderut mot betydligt mer lättfiskade Österlen. Men eftersom vinden skulle ligga på från sydväst, så kändes inte det så intressant och dessutom skulle konstrundan precis till att starta, så där rådde säkert ett allmänt kaos och det ville jag gärna undvika att hamna i.

När jag träffar på strandflanörer på Listerlandet och dom frågar mig om fiskelyckan, så brukar jag svara med ett klämkäckt:

-Nej, inga hugg ännu men det hugger nog snart, precis vilken dag som helst!

Det tycker jag ganska väl sammanfattar vilka förväntningar jag har på mina fisken på Lister och det är säkert många som delar dom med mig, även om det kanske kan vara svårt att erkänna det! Men, helt omöjligt att hitta fisk på Lister är det förstås inte, för då hade till och med jag valt att fiska någon annanstans, även om det förstås hade smärtat att tvingas överge undersköna, karga, vilda och härliga Lister.

Idag till exempel, var det inte det minsta omöjligt! Två fångade och två tappade blev det och på flugspö dessutom! Öring 1 var en halvmeters besa och den blev det en ganska rolig film av som du kan se här (välj HD i Youtube). Öring 2 var en knallblank 45:a.

Så mycket spöböj på en dag är jag sannerligen inte bortskämd med på Lister från mina tidigare försök med dobbspöet. Hmmm, kanske är det så att jag kommer fånga fler öringar på flugspöet än på dobbspöet, precis som Pelle antydde på Bornholm!? Det hade ju varit trevligt i så fall men jag får allt ta och samla på mig några fler flugfisketimmar, innan jag kan börja teoretisera mer om det. Men, en flygande återstart på flugfisket var det hursomhelst! Jag kan inte påstå att jag saknar dobbspöet speciellt mycket...

De tre näsumafjabbarna på kusten! tänkte jag först namnge denna rapport till, för det var precis vad vi var nämligen! Det var David och hans kompis Mattias som gjorde mig sällskap och, precis som jag, är dom uppvuxna i byhålan Näsum halvannan mil norr om Bromölla och då är man per automatik en näsumafjabbe! Ordet fjabbe är näsumsdialekt och betyder väl egentligen tokstolle men om man säger det lite med glimten i ögat och dessutom har en del självdistans, precis som alla näsumare har för övrigt (!), så blir det istället som en kärvänlig komplimang!

Det var ett rejält sidospår som får avsluta denna rapport. Skitfiske!

/Johan Häkkinen, lördagen den 26 mars

 

1013 mars: Bornholm.

Jag och Pelle sitter i bilen på väg hem från Bornholm och diskuterar det märkliga fenomenet, att jag alltid lyckas hitta ett skäl till att välja dobbspöet framför flugspöet. Är det inte för kallt så är det för att vinden blåser från fel håller eller för mycket eller så vill jag gärna kunna nå lite längre ut än vad jag kan med flugspöet eller... Många svepskäl finns det.

Inte ett endaste ynka flugkast tog jag på Bornholm, trots att Pelle till och med hade med sig ett flugspö som jag skulle kunna få testa och köpa till ett riktigt kompispris av honom. Mitt stående svepskäl var att det var för kallt för flugfiske och, visst, vi hade ju mestadels mulet och inte mer än 3—4 grader i såväl luften som i vattnet, så det var ju inte någon värme direkt. Men, oavsett, jag lyckades inte ens förmå mig själv att montera ihop spöet och testvifta med det. Det är för dåligt, punkt slut.

-Det enda sättet att komma igång med flugfisket är att lämna dobbspöet hemma, konstaterar Pelle, när vi har lämnat hamnen i Ystad bakom oss och färdas norrut över Österlen.

-Så sant som det är sagt säger jag, men invänder att det är ju så himla skönt att kunna fiska av i princip alla ytor jag vill och det dessutom med en minimal vadningsinsats och, sist men inte minst, så kan jag ju även med dobbspöet fiska med mina kära flugor. Dänga plåt är ingenting för mig, fluffiga dunkrokar ska det vara!

-Jag känner mig helt enkelt mer effektiv med dobbspöet än vad jag någonsin skulle göra med flugspöet, summerar jag utläggningen med.

-Men du fångar ju inte mer fisk med dobbspöet än vad jag gör med flugspöet, replikerar Pelle.

Där träffade han minsann huvudet på spiken, den gode Pelle. Det var för övrigt blygsamt formulerat av honom, för sanningen är den att han fångar mer fisk på sitt flugspö än vad jag gör med mitt dobbspö! Summerar man våra flertalet gemensamma fisken på Öland, så är det helt klart ett obestridligt statistiskt faktum, medan det nu på Bornholm var ganska så jämnt skägg mellan oss. Knappt en handfull fångade och gott och väl det dubbla antalet kontakter vardera hade vi. Märkligt många bommade hugg för övrigt men det behöver vi inte fördjupa oss i just nu.

-Ja, visserligen, säger jag, men du kan ju inte bortse från att Pelle är Pelle och Johan är Johan, så det finns ju absolut ingenting som garanterar att Johan skulle fånga lika mycket fisk som Pelle, om Johan även han skulle börja ägna sig åt flugfiskeri.

Pelle argumenterar inte emot så värst mycket men vet förstås att det där med att fånga öringar påverkas av betydligt fler faktorer än vilken typ av fiskespö man håller i sin hand. Pelle är Pelle och Johan är Johan, som sagt var, hur man än vänder och vrider på det.

Jag vill, jag kan, jag ska lämna dobbspöet hemma, förhoppningsvis redan nästa fisketur..., mässar jag inom mig efter att diskussionen har ebbat ut i tystnad. Men, det kan ju faktiskt blåsa "fel" så det är bäst att inte lova för mycket...

Tre dagars fiske blev det denna gången på Bornholm och det i sällskap med stora delar av det gamla vanliga Bornholm-gänget, närmare bestämt var det Rikard, Rasmus, Jocke och Thomas, som ingick i vår sextett.

Fisk fångade vi varje dag och ett par av dom var fina och stora nog, för att utgöra en delikat stomme i den fisksoppa vi tillagade på Pyttegarden strax utanför Gudhjem.  För att säkerställa att soppan skulle bli en öringsoppa och därmed undvika fadäsen från 2012 då vi kokade soppa på köpt kolja (Fiskerapporten 29 april 2012), så tog Rikard med sig en sagolikt vacker öring som han fångade på flugspö (!) i sundet på självaste nyårsdagen (foto). Notera även Rikards kompis nästan lika fina öring i bakgrunden på fotot!

Mycket fisksoppa blev det... Här är mitt bidrag till soppan fångad på film och här är en film på en öring som slapp hamna i grytan, för att den inte var i absolut kondition, så den fick friheten åter (välj HD under kugghjulet på Youtube). Vacker var den hursomhelst och en trevlig fisk att att ha URL och titta på ett par, tre, fem, tio gånger sisådär ungefär.

Här följer ytterligare några foton:

Rasmus på lu.. playanEn fjällig Svaneke Brown AleMan (Thomas) i svart med silver,     Pelle praktiserar C&R,       Rikard med "skitfiskeamulett" (hägekranium!) i mössan,               En fiskande wienerbröd-sjöjungfru,    Fiske i solnedgång.

Nästa gång blir det en fet och fin öring, på flugspö... kanske.  Jag vill, jag kan, jag ska lämna dobbspöet hemma... Skitfiske!

/Johan Häkkinen, söndagen den 19 mars

Ps. Minimåttet är 40 cm på Bornholm, utifall du började undra när du såg filmen på min fisksoppeöring. Ds.

 

7 Februari: Den stiliga besan.

Premiären klarade jag av redan för några veckor sedan men då den inte var så mycket att skriva hem om, så ägnar jag inte den mer uppmärksamhet än denna ynka mening. Men, igår däremot, på Österlen, ja jäklar vilken action...
Nej då, nu ska jag minsann inte dra någon klassisk fiskehistoria för dig, men visst blev det spöböj, två gånger om dessutom. Men den där blanke ville inte visa sig, kan jag avslöja redan nu.

Öring nummer ett, tillika säsongens första, var en riktig ärkebesa, en pinnsmal kämpe på 60 centimeter. Öring nummer två däremot, var den stiligaste besa jag någonsin sett! Det var en dryga halvmetern lång hanfisk, i god kondition och med inga som helst tecken på lekskador. Det var inte utan att jag började fundera på om den missade tåget till leken i höstas!? Taskigt läge i så fall, att ikläda sig sin finaste kostym och så blir det inget kuttrasju alls med damerna. Kanske var det så att vattenföringen var för låg för att den skulle lyckas äntra sitt tilltänkta lekvatten? I Julebodaån har jag hört att så kan vara fallet vissa höstar. Hursomhelst, här följer den stiliga besan på film.

Nästa gång blir det två blanka och noll besor. Skitfiske!

/Johan Häkkinen, måndagen den 8 februari

 

--------------------------------------------------------------------------------

Tidigare års aktuella händelser hittar du under Fiskerapporten